AZ ALAPÍTVÁNY

Egy bolti tolvaj leleplezése kis híján egy éber ifjú pénztáros életébe került 1990 tavaszán az akkori Csemege Kereskedelmi Vállalat Bp. Rákóczi úti üzletében.

A kereskedelemben – elsősorban a kisebb egységekben – a dolgozók veszélyeztetettsége azóta sajnos megnőtt. Ott, ahol nincs anyagi fedezet az eladótérben és a pénztárak körül tartózkodó rendészek, biztonsági őrök foglalkoztatására, bizony gyakoriak a bevétel megszerzésére irányuló támadások, az árueltulajdonítások, vagy az erre irányuló kísérletek. Ha a bolt értékeit – a leltárfelelősségen túl – etikai indíttatásból is megvédeni próbáló eladó, boltvezető vagy pénztáros közbelép vagy ellenáll, testi épsége bánja. Tört már így nem is egyszer csont, előfordult agyrázkódás, szemsérülés vagy „csak” hetekig tartó sokkos állapot…

Az eddigi legsúlyosabb eset a bevétel megszerzése érdekében egy kis vidéki egyszemélyes boltban egy olyan, a szerencsétlen fiatal, kisgyermekes eladót ért fejlövés volt, amibe nem halt bele, de egy életre teljes rokkant, egy emberi roncs lett!

 

Az  ALAPÍTVÁNY A KERESKEDELMI DOLGOZÓKÉRT

azért jött létre 1990. december 7-én, hogy az ilyen atrocitások áldozatainak egy egyszeri támogatási összeggel anyagi segítséget adjon a felgyógyulásukhoz.

Az Alapítvány célja:

A kereskedelem érdekeinek, értékeinek védelmében munkavégzésük során pszichés vagy testi épségükben károsodást szenvedett kereskedelmi dolgozók – közülük elsősorban a szakszervezeti tagok – egészségügyi rehabilitációjának elősegítése, anyagi támogatása és erkölcsi védelme.

Az alapítvány a célok megvalósítása érdekében többek között az alábbi, közhasznúnak nem minősülő tevékenységeket végzi:

  1. a kereskedelem értékeinek védelmében munkavégzésük során pszichés vagy testi épségükben károsodást szenvedett kereskedelmi dolgozók – elsősorban a szakszervezeti tagok – egészségügyi rehabilitációjának elősegítése, anyagi támogatása és erkölcsi védelme;
  2. munkavégzésük során tartós foglalkozási megbetegedést elszenvedett kereskedelmi munkavállalók – elsősorban a szakszervezeti tagok – rehabilitációjának elősegítése, anyagi támogatása.

 

Céljainkról bővebben ide kattintva

Az alapítvány működéséről jelenleg 3 fős Kuratórium és 3 fős Felügyelő Bizottság hivatott dönteni.

Az Alapítvány Kuratóriumának tagjai:

  • Kiss-Rigó Alíz – a Kuratórium elnöke
  • Juhász Krisztina
  • Pálinkó Anita

A Felügyelő Bizottság tagjai:

  • Kovács Andrásné – a bizottság elnöke
  • Tugyi Zoltánné
  • Dóka Tibor

A támogatási kérelemről (feltételek és szükséges nyomtatványok) bővebben ide kattintva

Időben jelezz, hogy mielőbb segíthessünk!